* »

dinsdag 22 juli 2008

Zero tolerance wat vindt jij?


Het beleid bij dance-evenementen wordt steeds strenger. Het einde van het Nederlandse gedoogbeleid nadert. Die tijd lijkt nu gekomen, zo blijkt uit een reportage van redacteur Toon Beemsterboer. Bij dance-evenement Extrema Outdoor mochten zaterdag helemaal geen drugs mee naar binnen, ook niet voor eigen gebruik. “Al die jaren mocht het gewoon mee naar binnen, nu ineens niet meer”, zegt een bezoeker. “Belachelijk. Dat xtc-pillen niet mee naar binnen mogen, snap ik nog wel. Maar wiet? We hebben toch een gedoogbeleid?”

Hij is niet de enige, ook anderen kijken vreemd op als hun jointje wordt afgepakt. Maar er was gewaarschuwd: de politie Brabant Zuidoost had het zerotolerancebeleid al in juni aangekondigd.

Charles Dorpmans van Unity, een vrijwilligersproject voor de dancescene van verschillende verslavingszorginstellingen, zegt dat alcohol een groter probleem is. Hij voorziet met dit zerotolerancebeleid zelfs een toename van gezondheidsproblemen. “Als het effect afneemt, stappen ze over op de alcohol. Of ze kopen op het feest zelf de drugs, die vaak van slechtere kwaliteit zijn.”

Dat er ook geen softdrugs meer naar binnen mogen, is volgens Dorpmans een aanwijzing dat het einde van het gedoogbeleid nadert.

Wat vindt jij? Is dit een goede ontwikkeling of worden we met zijn allen te veel betutteld? Zijn dancefeesten walhalla's voor drugsgebruikers of wordt de dancescene onnodig gestigmatiseerd? En hebben controles wel zin als er daardoor niet minder drugs wordt gebruikt? Kortom geef je mening!

Met dank aan NRC.

2 reacties:

Anoniem zei

ik ben gecontroleerd; iemand keek even snel in mijn tasje..verder niet.Later, weer thuis, kwam ik erachter dat er al die tijd een half pilletje in mijn tasje had gezeten (van een jaar geleden ofzo)..

Anoniem zei

zero tolerance beleid is je kop in het zand steken !

Nederland telde in 2001 tussen 22 en 42 duizend probleemgebruikers van harddrugs (vooral opiaten en cocaïne). En er waren in 2003 bijna 1,2 miljoen probleemgebruikers van alcohol in de bevolking van 16 tot en met 69 jaar