* »

zondag 18 mei 2008

Politie geeft onjuiste informatie af over drugsbezit op Fantasy Island


Van Dance.blog.nl

Schreef ik al eerder over mijn irritatie over het handelen van de politie tijdens dancefeesten, deze week las ik het opmerkelijke nieuwsbericht over Fantasy Island. Namelijk dat tijdens het feest Fantasy Island in Oldenzaal de politie drugshonden heeft ingezet voor de opsporing van verboden middelen. Volgens een woordvoerder van de politie zouden de honden zijn aangeslagen bij zo'n 60% van alle bezoekers, dit was ook terug te lezen als persbericht op de website van de politie en vervolgens in prachtige koppen over het hele internet.

Ook dance.blog.nl vond dit nieuws opmerkelijk genoeg om te vermelden, want zouden er dan daadwerkelijk 2700 mensen (grondig) gefouilleerd zijn? Dat geloof je toch niet? Nou, nee dus! Het door de politie zelf uitgegeven persbericht klopt niet. Iedereen die gebruik heeft gemaakt van dit persbericht voor zijn of haar artikel is dus voorzien van onjuiste informatie. Het blijkt te gaan om 150 door de honden aangewezen "verdachten", waarvan 51 personen ook daadwerkelijk iets in bezit hadden.

Gewoon een foutje, of subtiele poging tot verdere stigmatisering van de dance-wereld? Inmiddels heeft de politie regio Twente een officiële rectificatie geplaatst via Nieuwsbank en het oorspronkelijke bericht op de website van de politie aangepast. In het aangepaste bericht wordt er niet gerept over de rectificatie en in de rectificatie laat men buiten beschouwing wat nou precies de fout was in het oorspronkelijke bericht.

De dance-wereld heeft al jaren te maken met een toenemende stigmatisering met name gevoed vanuit de media. Dance feesten lijken alleen nog in het nieuws te komen wanneer er weer eens flink op drugs gecontroleerd is. Als er dan ook nog mensen betrapt zijn dan is dit vaak weer een goede gelegenheid om die hele relatie drugs en dance nog meer te benadrukken waardoor nu zo ongeveer elke dance-liefhebber ook als potentiële drugsgebruiker wordt gezien. Een feest waarbij de politie claimt dat 60% van de 4500 bezoekers in bezit was van verboden middelen, dan dat is natuurlijk koren op menig mediamolen en ook goed terug te zien in headliners die gebruikt worden door de verschillende websites, weblogs en (online) dagbladen. Om even twee mooie voorbeeldjes te geven, zo kopt De Twentsche Courant Tubantia: "Veel volk Fantasy Island aan drugs" en zo RTL Z: "Duizenden feestgangers betrapt op drugs"

Om even een helemaal juist beeld te geven, van de 150 door de honden aangewezen verdachten bleven na visitering 51 feestgangers over die ook daadwerkelijk iets bij hadden. Van deze 51 mochten er slechts 16 het festivalterrein niet meer op, deze 16 personen hadden meer dan de toegestane gedoog-hoeveelheid bij en kregen een proces verbaal. Om aan te geven hoe groot de vangst van 'dealers' was, de grootste vangst bestond uit 11 pilletjes bij één persoon. Not quite a catch, zeg ik dan.

De politiewoordvoerder of een dienstdoende agent had toch op zijn minst vraagtekens moeten zetten bij eerste publicatie van het bericht. Lijkt mij ook dat de aldaar aanwezige agenten zich ook heus nog wel kunnen herinneren of ze nu 150 of 2700 mensen hebben moeten fouilleren. Omdat het bericht pas dinsdagavond is aangepast en er wel een hele summiere rectificatie wordt gegeven na het valselijk claimen van druggebruik door méér dan de helft van het aanwezige publiek, vind ik dat de politie hiermee een steentje bijdraagt aan de stigmatisering van de dance-wereld.

Een gepast excuus van de politie regio Twente zou op zijn plaats zijn. Bij voorkeur met camera erbij zodat een woordvoerder ook eens de leuke kanten van dance en feesten kan belichten. Mocht het toch persé over drugs moeten gaan, laat woordvoerders ook eens vertellen dat deze verdovende middelen op grote feesten vaak de kern zijn waarom de politie hier relatief weinig om handen heeft in verhouding tot bijvoorbeeld een drukke uitgaansstraat in een willekeurige grote stad.

Bron

0 reacties: