* »

vrijdag 25 juli 2008

unity en BNN...



...een gouden combi!

check this out

-edit- hij doet het niet :-(
Nou ja ga naar de nieuwe spuiten & slikken website van BNN www.spuitenenslikken.bnn.nl en check die filmpjes!

dinsdag 22 juli 2008

Zero tolerance wat vindt jij?


Het beleid bij dance-evenementen wordt steeds strenger. Het einde van het Nederlandse gedoogbeleid nadert. Die tijd lijkt nu gekomen, zo blijkt uit een reportage van redacteur Toon Beemsterboer. Bij dance-evenement Extrema Outdoor mochten zaterdag helemaal geen drugs mee naar binnen, ook niet voor eigen gebruik. “Al die jaren mocht het gewoon mee naar binnen, nu ineens niet meer”, zegt een bezoeker. “Belachelijk. Dat xtc-pillen niet mee naar binnen mogen, snap ik nog wel. Maar wiet? We hebben toch een gedoogbeleid?”

Hij is niet de enige, ook anderen kijken vreemd op als hun jointje wordt afgepakt. Maar er was gewaarschuwd: de politie Brabant Zuidoost had het zerotolerancebeleid al in juni aangekondigd.

Charles Dorpmans van Unity, een vrijwilligersproject voor de dancescene van verschillende verslavingszorginstellingen, zegt dat alcohol een groter probleem is. Hij voorziet met dit zerotolerancebeleid zelfs een toename van gezondheidsproblemen. “Als het effect afneemt, stappen ze over op de alcohol. Of ze kopen op het feest zelf de drugs, die vaak van slechtere kwaliteit zijn.”

Dat er ook geen softdrugs meer naar binnen mogen, is volgens Dorpmans een aanwijzing dat het einde van het gedoogbeleid nadert.

Wat vindt jij? Is dit een goede ontwikkeling of worden we met zijn allen te veel betutteld? Zijn dancefeesten walhalla's voor drugsgebruikers of wordt de dancescene onnodig gestigmatiseerd? En hebben controles wel zin als er daardoor niet minder drugs wordt gebruikt? Kortom geef je mening!

Met dank aan NRC.

donderdag 17 juli 2008

Weerstand tegen strengere controle festivals


Politie controleert deze zomer strenger op drugsbezit op festivals. Agenten in uniform en in burger surveilleren voor en op het terrein, bij de entree moeten alle bezoekers langs de fouillering. Drugshonden worden hierbij regelmatig ingezet. Het bezit van drugs is verboden, het is de taak van de politie om daar tegen op te treden. Toch stuit het optreden van de politie veel betrokken organisaties tegen de borst.

Vorige maand is op het Arnhemse festival Free Your Mind zo’n grootscheepse politieactie gehouden. Dit tot ergernis van de organisatie. Cliff De L’Isle van Free Your Mind: “In het voortraject zijn duidelijke afspraken gemaakt met de politie. Een drugshond zou aan het begin van het pad richting festivalterrein staan om dealers te lokaliseren. Daar konden we mee leven. Maar op de dag zelf stond er een heel peloton voor de ingang. Bij iedereen begonnen de honden te kwispelen. De politie was rücksichtslos. Iedereen werd als een crimineel behandeld, velen moesten mee naar een hok waar de edele delen werden geïnspecteerd. Wij willen net zo goed geen drugs en dealers op ons festival. Dat standpunt brengen we ook over aan onze bezoekers via de site en nieuwsbrief. Maar zo’n controle hebben we nooit eerder meegemaakt. Ik sta voor een humane manier.”

Politie Gelderland-Midden, waar Arnhem onder valt, spreekt de strengere controles tegen. “We zijn niet strenger gaan controleren”, stelt Marije Wisselink. “Al jaren werken we op deze manier. Ons optreden is afgestemd op het gemeentelijk bestuur en het Openbaar Ministerie en de Opiumwet is voor ons leidend: bezit op harddrugs is verboden en de middelen dienen vernietigd te worden. Het ordelijk verlopen van een evenement, met zo min mogelijk drugsslachtoffers, achten wij belangrijk. Mensen die zijn aangehouden op verdenking van drugsbezit worden inderdaad aan het lichaam onderzocht. De ervaring leert dat veel mensen drugs verstoppen in bijvoorbeeld sokken of in het ondergoed. Dat is de reden van dit onderzoek. Als we dat niet zouden doen, dan heeft de hele controle geen zin.”

Dat controles de afgelopen drie jaar in clubs en tegenwoordig ook op festivals wel degelijk strenger zijn geworden, valt volgens deskundigen niet te ontkennen. Criminoloog Ton Nabben: “Waar voorheen de aandacht van de politie uitging naar dealers, wordt tegenwoordig elke bezoeker als potentiële bezitter van drugs aangemerkt en zodoende ook behandeld. Het aantal aanhoudingen blijft gemiddeld per feest onder de één procent. Heel weinig dus. De ervaring leert namelijk dat de jeugd zijn eigen middelen meeneemt en niet naar een feest gaat in de hoop een dealer te vinden. Het bezit blijft dus vaak onder de grens dat tot aanhouding over gegaan kan worden. Om die reden is de aanpak van de politie bevreemdend. De politie wil kennelijk vooral een signaal afgeven dat drugsbezit niet getolereerd wordt.”

Volgens Jaap Jamin van Jellinek, de instelling voor verslavingszorg en –preventie, worden consumenten door het drugsbeleid gecriminaliseerd. “Drugsgebruik is in Nederland niet bij wet verboden. Bezit, handel en productie zijn dat wel. Om de spagaat dat je ook iets moet kunnen bezitten om te gebruiken, is er een beschaafde richtlijn van het OM. Die stelt dat er geen gerichte opsporing van consumenten met gebruikershoeveelheden plaatsvindt. Maar dat gebeurt nu dus wel.”

Sjoerd Wynia van de Belangenvereniging Dance (BVD) is niet blij met de nieuwe aanpak: “Jarenlang lag bij het drugsbeleid de nadruk op preventie en informatie. Jellineks vrijwilligersproject Unity gaf voorlichting op feesten en er werd streng gecontroleerd op dealers. Een werkwijze die het gebruik van XTC deed dalen.” Dat is geen gevoel van Wynia, cijfers bevestigen dit. Nabben, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, doet sinds de jaren negentig onderzoek naar drugsgebruik. “Sinds het millennium is buitensporig drugsgebruik afgenomen. EHBO rapportages op feesten bevestigen dit. Die gegevens staan dus haaks op het beleid van de politie.”

Jellinek heeft politiekorpsen inmiddels geconfronteerd met de mogelijke nadelige gevolgen van een strengere controle. Jaap Jamin: “Bewijs is er nog niet, maar signalen ontvangen we al wel. Bezoekers zullen veel sneller besluiten hun drugs in één keer voor binnenkomst in te nemen. En ze zullen minder open over drugsgebruik worden, bang om als consument bestempeld te worden. Dat kan op zijn beurt nadelige gevolgen opleveren bij de EHBO, waar ze minder snel hun gebruik toe zullen geven. Maar denk ook aan de switch naar drugs die honden niet ruiken, zoals GHB en LSD. Ook dat kan gebeuren. In het ergste geval gaan feesten terug de illegaliteit in, waar mensen minder goed bereikbaar zijn en de faciliteiten ondermaats. Hoe de politie hier op heeft gereageerd? Uiteindelijk krijg je toch het verhaal terug dat dit belangrijk voor ze is. De strenge controles passen in de huidige tijdgeest. Na acht jaar Balkenende is er een ander moraal gaan heersen. Gedogen is een vies woord geworden.”

Politie en gemeente zullen zeer waarschijnlijk in de toekomst het verscherpte beleid ten aanzien van controles op festivals voortzetten. Volgens Nabben is de kans zelfs groter dat meer politiekorpsen dit beleid zullen overnemen. D’Isle van Free Your Mind bezint zich ondertussen op een andere locatie: “Ik ga er vanuit dat er ergens nog wel een plek bestaat waar een normale relatie met gemeente en politie bestaat.”
Bron: 3voor12

donderdag 10 juli 2008

dj's over het rookverbod..


DJ Remigius (Solid Grooves) "Ik ben er nog helemaal niet mee bezig eigenlijk... Vorig jaar na Sonar festival ben ik gestopt met het roken van hasj en wiet. Sindsdien rook ik wel sigaretten. Ik denk dat ik een hele goede oplossing heb en dat is elke keer dat een dj wil roken gewoon de plaat Acid Eiffel van Laurant Garnier opzetten, die duurt ruim 12 minuten, kan je snel een peukie buiten roken. Ik denk dat veel dj's stiekum in de dj-booth een sigaretje zullen gaan roken, hoe zullen de organisatoren en clubeigenaren daar op gaan reageren?? Bij een controle krijgen zij de eerste keer een waarschuwing, de 2e keer een boete van 300,- euro en daarna wordt de boete elke keer verdubbeld las ik vandaag in de krant. Maar als conclusie denk ik dat ook dj's er aan zullen moeten geloven, kantoor medewerkers mogen ook niet roken op het werk, dus dj's ook niet (al zullen sommigen zichzelf daar te belangrijk voor vinden, denk ik)! Hoe het verder zal aflopen weet ik niet, misschien eens vragen in landen waar deze regel al van toepassing is, de tijd zal het leren."

Isis (na een lange stopperiode nu weer 100% roker): "Dat hele rookverbod maakt het wel makkelijker om te stoppen. Mijn verblijf op Ibiza, waar ik in september draai, wordt mijn laatste stukje leven als gewone roker. Kijk, die Spanjaarden roken zichzelf helemaal het laplazerus en om daar als ex/niet-roker tussen te gaan zitten werkt niet. Ik ga dus na de zomer stoppen. Bizar toch eigenlijk dat iedereen bij sigaretten kan. Ook een zestienjarige, die er geen benul van heeft wat hij/zij zichzelf voor het leven aan doet. Afkicken van harddrugs is makkelijker dan van nicotine..."

Blokgolf: "Ja, dit is een vraag die ik mezelf al een tijdje stel. Mijn plan is om helemaal te stoppen vanaf 1 juli, dus ook tijdens het draaien. Ik ben het hele roken al een tijd zat, maar je moet jezelf dan toch weer een deadline geven om helemaal te stoppen en dat is wat mij betreft 1 juli geworden. In andere landen (waar al langer niet meer gerookt mag worden) duiken de DJ's vaak even onder in de booth om daar een peuk op te steken, of zetten een lange plaat op en rennen naar buiten. Wij van Blokgolf hebben in dit geval het voordeel van met z'n tweëen draaien. Een draait door, de ander rookt snel een peuk. En dat geldt dan voor mij, Aux... want Houston rookt niet."

Ariën Rasmijn: (Spanish Lagoon) "Gewoon eentje opsteken en kijken wat er gebeurt, net als de rest van de zaal waarschijnlijk. Ik denk dat het verbod, in ieder geval in eerste instantie, helemaal genegeerd zal worden. Mooi staaltje civil disobedience."

Miss Bunty : "Ik rook alleen als ik dronken ben en zoals je wel kan raden kan dronken+zingen heel amusant zijn voor sommigen maar geen succes..."

DJ Pure (Doornroosje Planet Rose) " Wat ga ik doen? Tsja, een filosofische vraag idd. Wordt het plakken van de welbekende pleisters met het misselijkmakend effect, slikken van de nicotinepillen; ook weer eens wat anders; stoom afblazen met de neppeuk en nepeffect of wordt het punk onder de DJ-tafel de wet overtreden. Ik kan voor en na mijn set buiten flink mijn longen vullen met de o-zo nodige nicotine. Wellicht stop ik... ( alsof dat 1,2,3, zo gedaan is) zoals je weet. Kortom ik kies voor de divo-rider die alle wetten des fatsoens tart; no fags no show. Als Byoncé gebakken kip kan krijgen op haar rider, ga ik voor de peuken."

DJ Steffi (Klakson) woont en draait momenteel in Berlijn, waar het rookverbod in de clubs al een tijdje van kracht is. "Het stinkt in de club na een tijd nu mensen niet meer mogen roken! Naar zweet! Het is zo goor! Dus steek op die sigaret! Ik vind het zowiezo dramatisch dat mensen steeds weg lopen van de dansvloer om ergens anders een peuk te roken. Ze hadden het roken nooit mogen afschaffen.

DJ Robob (Eindhoven / Effenaar) "Je zult het niet geloven, maar na 23 jaar vond ik het zowiezo tijd om te stoppen, rookverbod of niet. Ik rook sinds 1 mei jongsleden NIET MEER! En ik heb het er ook NIET moeilijk mee!"

DJ EL-P uit Eindhoven is een van de weinige DJ's die zonder Myspace of Hyves kan. "Lekker belangrijk. Voor mij hoeft het allemaal niet" Toch draait hij elk weekend wel ergens op een feest of in een club. "Aangezien de hedendaagse tendens (?) zodanig is dat je maar al te vaak gevraagd word voor een setje van een uur of anderhalf kan ik die tijd wel niet-rokend overbruggen. Het is jammer dat de dj-sets steeds korter worden. Er is nauwelijks ruimte voor verdieping in een optreden. Het draait tegenwoordig meer om het aantal namen op de flyer dan de muziek. Hoe meer namen hoe beter het feest? Nee dus. Voor mij mogen de lange dj-sets wel weer terugkomen. Oja, een tip voor de tussendoor roker: stop een paar Ricardo Villalobossen (à 15 minuten) in je tas!

Boy Born (Extrema) " Ik ben al zo lang aan het stoppen met roken en even vaak geprobeerd... en ga telkens de fout in door het draaien. Kan het juist dan niet laten. Dus ben nu al een paar maanden naar 1 juli toe aan het leven om die datum aan te grijpen als stop datum. Want als het toch niet meer mag hoop ik daar minder moeite mee te hebben. Maar je mag best weten dat ik het er naar verwachting erg moeilijk mee ga krijgen."

Adriaan Muts (Full Spectrum/Patronaat ): "Stoppen, de lol is er voor mij af..."

Allert Aalders (030303) "Ik doe alleen nog maar open air festivals of shows in rookruimtes! Zonder grap: Ik heb ook wel eens 12 uur in een vliegtuig gezeten zonder te mogen roken dus het zou moeten kunnen. Bovendien: hoe vaak zien we nog avondvullende dj sets? Dat doen toch alleen van die saaie, ongetwijfeld niet rokende, ideale schoonzoon/dochter DJ's in grote stadions? En als je dan toch die mix CD aangezet hebt kun je ook wel ff naar achteren tijdens wat spectaculaire rook en licht/laser effecten om een peukje te doen... Hoe is dat trouwens in het Gelredome ? Mag je daar dan wel roken als het dak open is?"

De sigarenrokende (Black) labelbaas-in-pak Kid Goesting: "Ja, dat is natuurlijk de doodsteek voor mijn image! haha! Ik had er nog niet bij stil gestaan, maar een lekkere corona tijdens een avondvullende set is voor mij niet te versmaden. Misschien laat ik wel een glazen hok met afzuigsysteem bouwen om toch door te kunnen paffen. Volgens mij rookt zeker de helft van alle dj's dus ik vind het nogal een rigoreuse maatregel. Laat mensen het lekker zelf uitzoeken. Aan de andere kant, in Amerika mag je al heel lang niet meer roken in clubs en daar gaat het ook goed. Het is alleen lastig dat een sigaar nogal wat tijd kost. Misschien moet ik pre-fab mixen maken zodat ik 20 minuten heb om een Coronatje weg te paffen... Groot voordeel is wel dat je minder muf ruikt en dat je kater minder heftig is.

Het Haarlemse kettingrokende DJ collectief Schijfrijders hebben van hun nicotine-nood een deugd gemaakt door een eigen rookafzuiginstallatie te ontwikkelen. "Ja, mogen wij u even voorstellen aan de SKIFASUCKER 808!! Dit betreft nog een prototype, maar bij voldoende belangstelling gaan we 'm in productie nemen!" Tik de foto even aan voor de uitgebreide handleiding.

Bron: Rebelbass @3voor12