* »

zondag 3 februari 2008

Berlijn is fijn


In Nederland zijn we met de Christenunie en het CDA opgezadeld met politici die praten over zaken waar ze geen verstand van hebben: het nachtleven. Sluitingstijden aan banden leggen, een onmogelijk vergunningenbeleid voor feesten, te weinig broedplaatsen voor kunst en veel, heel veel regeltjes. Als je de 'wereldstad' Amsterdam vergelijkt met een stad als Berlijn, komt Amsterdam er bekaaid af. Overal zijn nachtwinkels en niemand doet moeilijk als je op straat je drankje nuttigt. De metro rijdt dag en nacht en dat is handig want Berlijn kent geen sluitingstijden. Het feest is pas afgelopen als de laatste klant de zaak verlaten heeft, maar wees gerust ergens anders is het feest nog in volle gang. Berlijn is niet te stoppen. De meeste clubs zijn geopend tot 5.00 in de morgen en de meeste afterparty's gaan door tot een uur of 11.00 of nog later! Kunnen de Duitse moeders hun kroost mooi om 11.00 's ochtends ophalen uit de club! Geweldig toch? Ik ben verliefd op Berlijn, de stad die nooit slaapt..

"De val van de muur in 1989 was de oorzaak van leegstand van vele oude panden in het oosterse deel van Berlijn. Veelal gingen zich arme kunstenaars en musici vestigen in deze gebouwen. Waar kunstenaars waren moest geëxposeerd worden en waar musici woonden moest opgetreden worden. Dit was de reden voor een explosieve groei van het underground muziek- en kunstcircuit. Goedkope zaaltjes, barretjes en clubs rezen begin jaren ´90 als paddestoelen uit de grond. En ook de Love Parade bleef maar groeien wat leidde tot een bloeiende techno scene. Aangetrokken door de verhalen over de onbegrensde mogelijkheden voor DJ´s en musici vonden vele techno artiesten en muzikanten de weg naar Berlijn.

Berlijn is al jaren één van de armste hoofdsteden van Europa. Dit heeft echter voor het underground clubcircuit een goede uitwerking. Een arme stad is een hele goede voedingsbodem voor muzikale vernieuwing. Denk maar aan de geboorte van techno in het failliete Detroit, of de opkomst van punk in het arme Londen onder Thatcher. Verder betekent de armoede ook lage entree- en drankgelden in het clubcircuit. En armoede is een geweldige voedingsbron voor creativiteit.

De clubs in Berlijn onderscheiden zich, naast de lage prijzen, op nog meer manieren van de clubs elders in grote Europese steden. Denk aan de onbeperkte sluitingstijden en het ontbreken van vervelende portiers. Verder is de Berlijnse overheid een gedoogbeleid niet vreemd als het over softdrugs gaat. De no- nonsense mentaliteit leidt ook tot het veelal ontbreken van dresscodes. Dat terwijl men zich toch meestal goed en heel hip weet te kleden. Het publiek houdt van progressieve muziek: hoe gekker hoe beter. Voor de liefhebber van een goede clubscene is een bezoek aan Berlijn een absolute aanrader. En de prachtige architectuur en rijke geschiedenis van de stad krijg je er gratis bij!"

Bron

Tot slot slot nog wat ervaringsdeskundige aan het woord:
"Pfff net terug uit Berlijn. Twee woorden: FOCKING VIES!"
"Hahaha twee woorden maar? Wat dacht je van...:"
"Berlijn zou echt de ideale vrouw voor me zijn..."
"Dit is toch niet te gelooooven?"
"Het houdt niet op echt"
"Ik ga echt kapot hier"
"Ik heb hier het licht gezien"
"Ik kan mijn geluk niet op hier"


De legendarische club Berghain Panoramabar

0 reacties: