* »

vrijdag 7 november 2008

ChristenUnie wil roken in de auto verbieden


Het gaat Tweede Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie niet om ‘de boete of betutteling’. Ze wil roken in de auto verbieden om kinderen te beschermen.

‘De concentraties schadelijke stoffen in de lucht blijken veel hoger dan die in cafés waar zwaar gerookt wordt. De werknemers in de horeca worden wel beschermd, maar de kinderen niet,’ zegt ze een interview met de Volkskrant..

‘Iedereen roept meteen dat de politie een verbod op roken in de auto in gezelschap van kinderen niet kan handhaven. Dan zeg ik: laten we dan, omwille van de controleerbaarheid, het roken in de auto helemaal verbieden.’ Volgens haar is met een sigaret in de hand autorijden niet veilig, net als bellen in de auto.

Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid staat intussen onder druk van zijn eigen partij om het rookverbod te versoepelen, meldt het AD.

De CDA-fractie pleit namelijk voor ‘een overgangsregeling voor kleine cafés met een maximale oppervlakte van 100 vierkante meter. Een dergelijke regeling bestaat al in Duitsland en België.

'Het CDA blijft voorstander van het algehele rookverbod in de horeca,' zegt CDA-Kamerlid Ciska Joldersma. 'Maar we krijgen veel signalen dat vooral kleine cafés last hebben sinds de invoering. We willen precies weten wat de knelpunten zijn. Daarna zullen we kijken of er iets moet gebeuren.'

De VVD is ook voor een versoepeling van het verbod en had vanaf de invoering al het liefst een permanente ontheffing voor kleine ondernemers gezien.

Bron: Elsevier

0 reacties: