Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat automobilisten die tweemaal zijn betrapt op het gebruik van drugs hun rijbewijs kwijtraken. Daarbij hoeft geen onderscheid gemaakt te worden tussen soft- en harddrugs. Afgezien van het gegeven dat er geen goede testen zijn, is er nog een andere bedenking. Waar het om gaat is in hoeverre drugs de rijvaardigheid beinvloeden. Naar die vraag is weinig wetenschappelijk onderzoek verricht.
Eigen ervaring leert dat cannabisgebruik leidt tot langzaam rijden, omdat de stonede chauffeur alles snel langs ziet komen. Dit kan tot ergernis van medeweggebruikers leiden. Van cocaïne is bekend dat het goed lijkt te zijn voor de reactiesnelheid. Om die reden wordt het veel door ijshockeyers gebruikt, ondanks een verbod bij die sport. Een bevriende apotheker had altijd wat amfetaminepilletjes (speed) in de auto om ongewenste slaperigheid tegen te gaan; goed voor de verkeersveiligheid. XTC komt chemisch gezien erg overeen met Prozac en zal met name onbeschoft weggedrag verminderen. Heroïnegebruikers komen vooral in auto’s om de geluidsinstallatie te ontvreemden. Die andere drugs lijken niet zo gevaarlijk bij waar het om moet gaan: het rijden zelf. Maar misschien hebben de Kamerleden sowieso een hekel aan drugs. Dat zou heel goed kunnen bij de mensen van de ChristenUnie, die hier de hand van de duivel vermoeden. Deed de kerk bij de kerstening van heidense gebieden niet altijd als eerste de bewustzijnsveranderende middelen in de ban?
Er zijn natuurlijk ook wel ongeschikte stoffen. LSD en mescaline veroorzaken bijvoorbeeld visuele hallucinaties, en dat moet je op de weg niet hebben. Een rijbaan die beweegt en schijnt te leven, maakt het lastig verantwoord te rijden.
Het grootste gevaar op de weg zijn echter de legale drugs, meest- al geneesmiddelen genoemd. Met name het wijdverbreide gebruik van slaapmiddelen en tranquillizers is erg gevaarlijk. Mensen die aan slaapmiddelen verslaafd zijn, naar schatting zo’n tien procent van de bevolking, hebben ‘s ochtends nog meetbare hoeveelheden van deze stoffen in hun bloed. Daardoor reageren ze aantoonbaar trager. Hun weggedrag is vergelijkbaar met mensen die acht tot tien borrels op hebben. Daar komt nog eens een even groot aantal chauffeurs bovenop die librium- of valiumachtige kalmeringsmiddelen slikken. Zij worden daar veel te kalm van en zijn zo ook een gevaar op de weg.
Deze misstand zou eigenlijk veel harder moeten worden aangepakt. Of zijn onze Kamerleden te veel bedwelmd door hun eigen moraal?
Geschreven door Peter Bügel in het G Vakblad over Gezondheid en Maatschappij
Bron
vrijdag 9 mei 2008
Clean de weg op
Abonneren op:
Reacties posten Thanks for Visiting!
0 reacties:
Een reactie posten