* »

donderdag 27 december 2007

De combi-roes: hoe meer hoe beter?

Over de effecten van drugs is genoeg geschreven, maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je een eigen mix van drugs tot je neemt? Sommige mensen zweren bij het combineren van drugs. Hoe meer hoe beter!? De effecten van de verschillende drugscombinaties; Loeszie zet het voor je op een rijtje.

Voor het gemak zou je de meest bekende drugs kunnen indelen in drie soorten: uppers, downers en tripmiddelen.
• Uppers: hartslagverhogend, bloeddrukverhogend, bewustzijn verruimend. Voorbeelden zijn XTC, speed, cocaïne, ephedra.

• Downers: verdovend, slaapopwekkend, hartslagverlagend, bewustzijnsvernauwend, bloeddrukverlagend. Voorbeelden zijn alcohol, cannabis, GHB.

• Tripmiddelen: bewustzijnsveranderend. Voorbeelden zijn paddo's, LSD, ketamine.
Het combineren van uppers: Je voelt je helder,klaarwakker en actief.

Uppers stimuleren o.a. dat gedeelte van het zenuwstelsel die het lichaam in staat stellen tot activiteit: hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog en de bronchiën verwijden zich. Extra energie wordt vrijgemaakt. Ook heb je minder eetlust. Meer uppers geeft extra druk op hart- en bloedvaten en je maakt een flinke aanspraak op je reserves. Een voorbeeld van een veelgebruikte combinatie: XTC en speed geven een extra belasting voor het lichaam en dan vooral voor hart en bloedvaten. Er worden meer reserves verbruikt. Speed werkt het love-effect van XTC tegen. De kater van de combinatie is groter, dan de kater van speed en XTC afzonderlijk.

Het combineren van uppers en downers: de drugs werken elkaar tegen, en geven dus minder gewenst effect. Veel mensen combineren alcohol (downer) met uppers. Een voorbeeld: speed en alcohol, de speed houdt je wakkerder en laat je fit voelen, hierdoor kun je veel meer drinken. Je voelt de dronkenheid niet meer. De kater de dag daarna is echter wel ontzettend groot, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou kunnen. Als je alcohol en speed vaak gelijktijdig gebruikt kan het moeilijker zijn om met speed te stoppen. Door alcohol en speed te combineren droog je ook meer uit. Ook geeft het een extra belasting voor je lever en nieren. Een ander voorbeeld: coke en GHB. Coke is een upper, het versnelt je hartslag en ademhaling. GHB is een downer, het vertraagt je hartslag en ademhaling. Een af te raden combinatie want ze hebben tegengestelde effecten en dus hef je een gedeelte van beide effecten op. Een extra risico in dit geval is dat de coke je wakker houdt, terwijl de dosis GHB die je hebt genomen je misschien normaal al 'out' zou laten gaan. Op het moment dat je coke begint uit te werken, terwijl je nog veel GHB in je lichaam hebt, kan je dus 'out' gaan. De coke zorgde er voor dat het 'down' effect van GHB niet de overhand kreeg.

Het combineren van downers: een combinatie die vaak voorkomt is cannabis en alcohol.Op de korte termijn is het grootste risico dat je loopt bij cannabisgebruik om heel misselijk of draaierig of om heel angstig/paranoïde te worden. Ook kun je out gaan: je valt flauw als het ware. De combinatie van GHB met alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen (valium, etc.) en andere downers vergroot de kans op een overdosis en is levensgevaarlijk. De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie van GHB met alcohol sterk toe. Het is dan ook zeer af te raden om GHB met bovenstaande middelen te combineren.

Tripmiddelen kun je beter niet met uppers en downers combineren. Vaak heb je je handen al vol aan de wonderlijke ervaring doe je op kunt doen tijdens een trip. Bij bijvoorbeeld paddo's kunnen het gebruik van hasj en wiet de trip verlengen en verhevigen en kunnen deze onaangenaam doen verlopen.

Elke drugs heeft een eigen risico en het combineren ervan zorgt voor extra risico's. Je nieren en lever moeten harder werken om de afvalstoffen af te breken. Hierdoor kun je meer schade oplopen. Tevens wordt je hart vaak extra belast. Bovendien geven verschillende combinaties vaak onvoorspelbare en gevaarlijke resultaten. Het combineren van drugs is dus NOOIT zonder risico's. Succes en veel plezier!

Gepubliceerd in Release Magazine juni 2005

1 reacties:

Anoniem zei

"De combi-roes: hoe meer hoe beter?"

Ik ben het hier personlijk niet mee eens.
Ik beschouw mijzelf als een Pro-drugs gebruiker.
Waaronder cocaine ,wiet en ander drugs gebruik bijna voor mij tot de dagelijke taak behoren. (zowieso de eerst genoemde 2)

Alleen zou ik nooit iemand aanraden combi's te gebruiken omdat ik dit uit ervaring bij mijzelf en andere mensen erg vaak mis heb zien gaan.
Je bent bijvoorbeeld helemaal de weg kwijt, en niet meer aanspreekbaar (of erger dood).

Wel goed is het dat er informatie te vinden valt op internet over combinaties die je absoluut niet moet nemen als je HD drugs hebt gebruikt zoals Alcohol.
Wat onder mijn persoonlijke mening zowiezo al een klote drug is.

Met de knetter lijpe groet'n uut "grunn" big city of dreams.

Mr. E high on some weed, sniffing some C.
+ coking up some nahameen.
Peace.....................