Over drugs en uitgaan is volop geschreven. Met de donkere winteravonden voor de deur is het ook wel eens lekker om de kaarsjes aan te steken en je te verdiepen in een goed boek of een lekkere film. Maar Loeszie zou Loeszie niet zijn om jou de leukste tips te geven over boeken en films met mijn favoriete onderwerp: drugs!
Loeszies Leestips:
King Acid; hoe Amsterdam begon met trippen, Peter ten Hoopen, 1999
Hilarisch boek over Amsterdam in de psychedelische jaren zestig. De insidestory van de introductie van LSD in Nederland. Briljante beschrijvingen van LSD trips!
Drugsbaron in spijkerbroek, Steve Brown, 2001
Dit is het openhartige, romantische en humoristische levensverhaal van Steve Brown, de man die ooit de xtc-pil in Nederland introduceerde. Op vijfentwintigjarige leeftijd staat hij aan het hoofd van de Happy Family, een zwaar gesubsidieerde jongerenorganisatie, waar tien jaar lang onder het motto food for drugs vele miljoenen verdiend worden met de verkoop van softdrugs.
XTC smokkel, Marian Husken, Freke Vuijst, 2002
XTC-smokkel beschrijft hoe een klein land groot werd in de ecstacy: de geschiedenis van de Limburgse en Brabantse pillenboeren en waarom de klompenmaffia nu zijn miljoenenwinsten moet delen met Amerikaanse en Israëlische bendes. En ook het verhaal van de Zwolse dj Raymond K.
UIT JE BOL, Gerben Hellinga en Hans Plomp, 2000
In UIT JE BOL zetten twee psychedelici met een lange staat van dienst, de schrijvers Gerben Hellinga en Hans Plomp, hun ervaringen op een rijtje. Hiermee willen zij de vooroordelen, misverstanden en onwetendheid omtrent drugs opruimen en de hedendaagse gebruiker een veilige weg wijzen. Een must voor alle jonge mensen die wel eens XTC, cocaïne of andere drugs gebruiken, zonder dat zij op de hoogte zijn van wat zo'n middel kan doen of wat zij ermee kunnen bereiken. Nu ook online te downloaden, klik hier.
Pihkal; a chemical lovestory, Anna & Alexander Shulgin, 1991
Mooie verslagen van persoonlijke drugservaringen in roman vorm. Het tweede deel van dit boek beschrijft de synthese, kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen van 178 nieuw gesynthetiseerde drugs (Phenethylamines) en is daarom niet zo geliefd in Amerika. Dat alleen is al een goeie reden om het boek in huis te halen.
Tihkal, the continuation, Anna & Alexander Shulgin, 1997
Het vervolg op Pihkal. Dit keer worden de Triptamines (Alkaloiden) onder de loup genomen. Beide boeken zijn ook online te lezen.
Loeszies filmtips:
Go (1999)
Drie verhaallijnen die allemaal beginnen in de supermarkt. Ingrediënten: pillen, cocaïne, clubs en zeer vermakelijke drugsscenes. Na het kijken naar deze film zul je je kat ineens met andere ogen bekijken!
It's all gone Pete Tong (2004)
Een komedie over het tragische leven van de legende Frankie Wilde. Het verhaal vertelt over Frankies leven als één van de beste dj's ter wereld. Het personage van Frankie Wilde is geweldig. Hij feest, zuipt, snuift, neukt en kan fantastisch plaatjes draaien. Totdat hij snel doof wordt en nog maar één functionerend oor heeft met het nieuwe Ibiza seizoen voor de deur. Hij raakt in een diepe depressie en vecht tegen zijn coke verslaving in de vorm van een horror cokesnuivend konijn. Met gastoptredens van Tiesto en Carl Cox!
Scarface (1983)
Al Pacino speelt op onnavolgbare wijze de rol van Tony Montana, een kleine crimineel met grote plannen in de VS. Nadat hij een werkvergunning heeft gekregen ziet hij er van af om zijn hele leven te gaan werken en al snel werkt hij zich op in het criminele circuit. In de film wordt de opkomst en ondergang van een drugsbaron verteld.
Altered States (1980)
Een fantasieverhaal gebaseerd op het leven van John Lilly; een wetenschapper die experimenteert met isolatietanks, paddenstoelen en ketamine om tot een nieuw soort bewustzijn te komen. Hij raakt zo geobsedeerd door zijn werk dat zijn huwelijk eronder lijdt. Ondertussen worden de resultaten van de experimenten steeds extremer en beginnen uit de hand te lopen. Altered States is moeilijk na te vertellen, want het is vooral een visuele film en hoe! Deze film bezorgt je een 'mind trip' die je niet snel zult vergeten.
24 hour party people (2002)
Deze film doet op ironische wijze verslag van de opkomst en ondergang van het toonaangevende Engelse platenlabel Factory, en de bands Joy Division en Happy Mondays. Wat volgt is een verhaal over muziek, sex, drugs, popsterren en de geboorte van één van de meest bekende clubs in de wereld, 'The Hacienda', vergelijkbaar met 'Studio 54'. Deze komedie laat zien wat er gaande was op het gebied van muziek in Manchester, vanaf eind jaren zeventig tot en met begin jaren negentig.
Fear and loathing in Las Vegas (1999)
De big-screen versie van Hunter S. Thompson's psychedelische klassieker over zijn road trip door West America. Johnny Depp speelt de geflipte schrijver. Na een gezond dieet van hallucinogene chemicaliën belanden Depp en de even geflipte Benicio Del Torro in een bizarre trip met monsters om te eindigen in een psychose.
Human traffic (1999)
Een Britse cultklassieker met het beste intro van het weekend: 'The weekend has landed. All that exist now is clubs, pubs and parties. I've got 48 hour off from the world, man. I'm gonna blow steam out of my head like a screaming kettle. I'm gonna talk codshit to strangers all night. I'm gonna lose the plot on the dancefloor, the free radicals inside me are freaking man! Tonight I'm Jip Travolta, I'm Peter Popper, I'm going to Never Never Land with my chosen family man. We're going to get more spaced out than Neil Armstrong ever did. Anything could happen tonight, you know? This could be the best night of my life! I've got 73 quid in my backnurner. I'm gonna wax the lot, man. The milky bars are on me! Yeah!'.
Blow (2001)
Waargebeurd verhaal over George Jung (gespeeld door Johnny Depp), vertelt over zijn carriere van college hippy tot in de gevangenis. "How much do you want to buy" vraagt de Mexicaanse leverancier die naast zakken en zakken vol met hash staat. George wrijft even over zijn kin" All of it". Briljant.
Trainspotting (1996)
De drugsscenes in Trainspotting werden opgenomen onder supervisie van een 'heroïne expert' om zoveel mogelijk waarheidsgetrouw over te komen, en dat is te zien. Hoewel je nou niet direct gaat zwemmen in een wcpot, zijn de scenes zeer indrukwekkend.
Requiem for a dream (2000)
De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaardse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.
The acid house (1998)
Een drieluik. Het derde deel is komisch-surrealistisch: Coco houdt van raves en van de bijbehorende pillen. Tijdens zijn net iets te heftige lsd trip wordt zijn bewustzijn verplaatst naar een pasgeboren baby en vice versa. Hilarisch.
Traffic (2000)
Deze film is zeer de moeite waard en gaat over de Amerikaanse 'war on drugs' met Benicio Del Torro, Michael Douglas, Catherina Zeta Jones en Dennis Quaid.
Pulp Fiction (1994)
Meesterwerk van Tarantino. Vooral de overdosis scene met Mia (Uma Thurman, de vrouw van gangsterbaas Ving Rhames) is onvergetelijk. Nu weten we allemaal wat te doen in zo'n geval..een adrenaline shot recht in het hart!
zondag 30 december 2007
De leukste boeken en films over drugs
Abonneren op:
Reacties posten Thanks for Visiting!
0 reacties:
Een reactie posten