Het is spannend om dingen te doen die niet mogen, het prikkelt.. Toen we nog klein en ongehoorzaam waren, deden we juist lekker dingen die niet mochten, stiekem koekjes jatten uit de koektrommel, tekenen op het behang, tot we leerden welk gedrag 'goed' was en welk gedrag 'fout'. Nu we geen kleuters meer zijn, hebben mensen af en toe nog steeds de behoefte aan een beetje spanning in ons zo strak georganiseerde bestaan. Dit verhaal gaat over waarom het goed is om af en toe uit de band te springen. Alles waar je plezier uit haalt, draagt bij aan je gevoel van geluk. Activiteiten als luieren, dansen, snoepen, bankhangen, feesten, lachen – versterken het afweersysteem. Uit de band springen geeft nieuwe energie, nieuwe inzichten en een opgeruimd gevoel in je hoofd: je kan er maandag weer helemaal tegenaan. Dit is waar het over gaat: puur genieten zonder angst en onwetendheid, gebaseerd op eigen verantwoordelijkheid en het maken van je eigen keuzes...
Onwetendheid
Toen ik jong was was ik zwaar antidrugs. Ik kende alleen maar voorbeelden van mensen die afgezakt waren naar de rand van de maatschappij. Of mensen die in een LSD trip waren 'blijven hangen'. Dat ik mezelf elk weekend klem zoop, daar hoorde je niemand over. Tot ik op een festival eens een pilletje nam uit nieuwsgierigheid. Wat een geweldige ervaring! Mijn waarneming was haarscherp, ik voelde me superhelder, vond mijn vrienden geweldig, en de muziek....oh die muziek leek wel opnieuw uitgevonden. Opeens kon ik de verdoving die alcohol met zich mee bracht totaal niet meer begrijpen. Die dronken mensen vond ik alleen nog maar irritant. Al die mensen in een verdoofde roes zwalkte rond en hadden het over niets en leken totaal ongeïnteresseerd en onoprecht. XTC was the bomb!
Keuzevrijheid
Juist omdat ik op latere leeftijd voor het eerst experimenteerde met drugs, ging ik zelf op zoek naar goede en eerlijke informatie over XTC. Ik stuitte op een boekje over XTC waarin het vooral ging om de goede kant van XTC. De makers stelden een utopie voor waarbij XTC net als een doosje aspirine legaal te verkrijgen was met een bijsluiter waarin waarschuwingen stonden en eerlijk de risico's vermeld werden. Ook de positieve effecten werden genoemd: een kijkje in je ziel, het gevoel van grote verbondenheid met vrienden, familie en geliefden, het gevoel dat alles klopt: de omgeving, de muziek, jijzelf en je plaatsje op deze aardbol...XTC kan bij verantwoordelijk gebruik leiden tot een totale tevredenheid en een gevoel van rust. Na het lezen van dit boekje en mijn eigen ervaring met XTC kwam de volgende gedachte naar boven: wat kan hier nou verkeerd aan zijn? Waarom wordt er door de overheid zo negatief over gedaan en hoe kan iets dat zo puur en eerlijk is, nu zo slecht zijn? En waarom kon ik niet diegene zijn die zelf bepaalde of ik een pilletje nam? Ik maak toch mijn eigen keuze en heb mijn eigen verantwoordelijkheid over mijn lijf en zeker over de keuzes die ik maak in mijn vrije tijd?
Release
In het dagelijkse leven moet je al aan zoveel verwachtingen en eisen van de maatschappij voldoen: je moet een baan hebben, de belastingaangifte doen, je beste beentje voorzetten in de maatschappij. Dit is een stokpaardje van de regering: iedereen moet meedoen in de maatschappij, iedereen aan het werk, als je je aan de regels houdt ben je een brave burger en tel je mee in deze maatschappij. Dat duizenden jongeren in het weekend dit juk graag even van zich af gooien blijkt wel uit de vele housefeesten die massaal worden bezocht. Jongeren willen in het weekend even nergens aan denken, alle stress van de dagelijkse sleur even van zich af dansen en desgewenst een pilletje nemen: release! In mijn ogen is hier niets verkeerds aan en ik kan wel janken als ik de verhalen van mensen hoor die afgelopen awakenings door politie uitgekleed werden op verdenking van drugsbezit en behandeld als een crimineel. Je kunt simpel zeggen: drugs is verboden, dus loop je risico dat je betrapt wordt en een boete krijgt. Maar mensen vergeten even dat drugs verboden is omdat het een zogenaamd risico zou opleveren voor de volksgezondheid. Hoe dubbel dat is blijkt wel door een drugs die niet illegaal is: drank. Daarvan staat vast dat het hersenschade kan opleveren maar dat lijkt iedereen voor het gemak maar even te vergeten. De boodschap van de overheid is juist: geniet, maar drink met mate. En wie doe je trouwens kwaad als je een pilletje neemt? Je voelt je een beter mens, je geniet volop en aanvaard een dipje op dinsdag middag. Zolang je nog prima functioneert doordeweeks, zie ik geen probleem. Ik voel me over het algemeen weer helemaal opgeladen na een weekendje stappen. Ik praat met mensen waarmee ik anders nooit praat, geniet van de muziek, dans de benen uit mijn lijf en heb de avond van mijn leven. Eigenlijk doe ik dingen waar je tijdens de hele politieke campagne mee om de oren werd geslagen: maak contact met je medemens(zelden praat ik met zo veel interesse met zoveel onbekenden, maar ook met bekenden als op een feest), Nederland beweegt (ik ben de hele avond actief met dansen, rond cruisen en bewegen) en gedraag je volgens de juiste fatsoensnorm (ik heb diepe respect voor de dj die alle mensen samenbrengt, geef knuffels aan iedereen, en vind iedereen geweldig).
Onbegrip
Jammer genoeg snappen de meeste politici niet dat hoe belangrijk het voor jongeren is om in het weekend de boel de boel te laten en even te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en de vastomlijnde paden die we geacht zijn te volgen. De overheid ziet uitgaan niet meer als een vorm van ontspanning, maar als een poel van verderf met veel drugsgebruik en agressiviteit. Ze benadrukken alleen maar negatieve aspecten van drugsgebruik en dat maakt mensen bang, onzeker en onwetend. En angst, onwetendheid en onzekerheid geeft stress. En dit terwijl stress juist slecht is voor de gezondheid: je bloeddruk stijgt, je afweersysteem wordt aangetast. Ik vind dat mensen zelf keuzes moeten kunnen maken door zich objectief te laten informeren. Baas in eigen brein. Niemand doet een ander kwaad, men neemt drugs vanuit een eigen keuze. Belangrijk daarin is goede en objectieve voorlichting. Niet alleen maar vertellen dat drugs slecht zijn voor je gezondheid en daarom illegaal. Maar eerlijke informatie waarbij risico beperking de nadruk krijgt. Alleen op die manier kunnen mensen zelf een afweging om wel of niet dat pilletje te nemen. Bangmakerij leidt alleen maar tot gevoelens van onveiligheid en angst. En angst is zelden een goede raadgever.
Pluk de dag
Daarom nog maar eens de motto's van unity die al meer dan 10 jaar nog steeds niet aan kracht hebben ingeboedt:
Less = more
Just say Know
Care for yourself and each other
Gebruik alleen als je je goed voelt
Af en toe matig gebruik met een positieve inslag is gezond. Geniet zonder schuldgevoel, want dat afbreuk aan je plezier en is daarom ongezond. Het leven is te kort. Leef je leven met een optimistische grondslag, doe vaker waar je zin in hebt en laat je lekker gaan: release!
Gepubliceerd in Release Magazine juni 2007
donderdag 27 december 2007
Slecht = lekker & gezond!
Gepost door Loeszie op 19:14
Labels: column, Release Magazine, unity, xtc
Abonneren op:
Reacties posten Thanks for Visiting!
0 reacties:
Een reactie posten