* »

maandag 21 april 2008

Richie

Ik hou van dj's die draaien met passie, waar het plezier en de liefde voor muziek vanaf straalt. Als je ziet dat de dj er zichtbaar plezier in heeft, werkt dat aanstekelijk. Althans voor mij. Na het zien van dit filmpje, kreeg ik gelijk kippenvel.

Ik moest ook direct denken aan de documentaire over Richie Hawtin die ik vorig jaar heb gezien. Het is sowieso leuk om wat meer te weten te komen over de mens achter de dj. Uit alles blijkt dat dj's ook gewoon mensen zijn haha. De docu begint over zijn jeugd in Oxford inclusief schattige kinderfoto's. Zijn vader komt aan het woord en vertelt dat hij zijn liefde voor electronische muziek (Pink Floyd, Kraftwork) meegegeven heeft aan zijn zoon.

Op negenjarige leeftijd verhuist het hele gezin naar het plaatsje Windsor (vlakbij Detroit, de stad waar techno ontstaan is) in Canada, waar Richie zich tot een echte computernerd ontpopt. In Windsor komt Richie in contact met een andere technonerd: John Acquaviva. Samen brengen ze dagen achtereen door achter de computer en brengen hun eigen muziek uit. Met 5000 dollar (het limiet van de creditcard van Acquaviva) beginnen ze het label +8. In het begin vonden het publiek Richie maar een rare snuiter en erg succesvol was hij niet. Derrick May vertelt dat Richie niet erg geliefd was in Detroit. ‘Richie was hated, because he was good. He was white and good’.

Toch blijft Richie veel en vooral lang draaien. Sets van meer dan 6 uur en feesten zonder einde. Langzamerhand worden zijn feesten bekend en berucht. In 1992 wordt een van zijn feesten opgedoekt door de politie. Richie vertelt dat hij door de LSD zo van de kaart dat hij dat niet eens door heeft. Als het feest verder gaat bij een vriend thuis, heeft hij het gevoel dat hij smelt, door de grond zakt en van plastic wordt. Deze ervaring inspireert hem tot een baanbrekend album, onder een nieuw alter ego: Plastikman. Uit deze anekdote blijkt dat Richie een keiharde werker is, maar toch ook wel andere dingen uitprobeert.

Later in de docu zie je dat Richie door zijn verhuizing naar Berlijn leert te genieten van het leven. Een leven dat niet alleen bestaat uit keihard werken, maar ook een leven dat meer in balans is. Van nerd getransformeerd tot een wat hippere versie van zichzelf (klik). We zien Richie in Berlijn, eten met vrienden en hij zit zelfs op Duitse les. Ook zie je Sven Väth samen met Richie gek doen tijdens een set. Allebei met een platenhoes op hun kop, geweldig! Deze docu geeft een mooi beeld van het dj-bestaan. Dj's die naast veel en vaak draaien, zelf ook keihard genieten van al het moois dat feesten, dansen en housen met zich meebrengt, dat is voor mij een superdj.

De docu is te bestellen via bol.com. Echt een aanrader!

De trailer

0 reacties: