* »

donderdag 24 april 2008

Tegenvaller

Oh oh wat laat het Openbaar Ministerie zich weer in de kaart kijken. Wisten we al dat het OM en de politie niet vies is van 'scoren' en 'presteren' na de taferelen op awakenings eind 2006, nu werd het weer eens bevestigd door de volgende anekdote.

Het OM zou bij Armin Only op 19 april streng controleren op drugs. Gelukkig worden de partygangers dit keer netjes gewaarschuwd. Er zou vooral streng worden toegezien op drugsbezit. Maar ook andere, kleine delicten worden direct afgedaan door een parketsecretaris, de rechterhand van een officier van justitie. Zij mogen taakstraffen opleggen tot 120 uur en boetes uitdelen die kunnen oplopen tot 2500 euro. De boetes moeten nog dezelfde avond worden betaald, voordat iemand verder mag feesten.

Met het lik-op-stuk-beleid hoopt het OM dat het concert een feest blijft. Maar het werkt ook stukken sneller. Feestgangers die voorheen met drugs werden betrapt, moesten het goedje inleveren en mochten daarna vaak weer gaan. De politie maakte een dossier op van de zaak, maar de afhandeling kon weken of maanden duren. Nu worden feestgangers in de Jaarbeurs bestraft. Okay, tot zo ver duidelijk.

Een aantal dagen na het feestje kunnen we lezen dat het evenement 'rustig' is verlopen. Dan volgt een rijtje cijfers, niks natuurlijk over hoe goed het feest was.. Twintig mensen aangehouden wegens drugsbezit. Daarvan zijn twee mensen daadwerkelijk opgepakt, zij brachten een nacht in een cel door. En een persoon is ter plekke berecht: voor het bij zich hebben van 10 pillen moest hij een boete van 480 euro betalen.

Nou mooi toch? Het feest is een feest gebleven, geen gedoe, geen incidenten. Iedereen tevreden.

Nou mooi niet dus. Mary Hallebeek, woordvoerster van het Openbaar Ministerie vindt het TEGENVALLEN dat de hele actie slechts tot één daadwerkelijke directe veroordeling heeft geleid.

Nou ja zeg. Ze gingen er dus vanuit dat ze veel meer mensen met drugs zouden betrappen en dus veel meer geld hadden kunnen vangen. Daaruit blijkt wel weer waar hun prioriteiten liggen. Niet zorgen dat 'het concert een feest blijft', maar eigenlijk liever zoveel mogelijk mensen oppakken en zoveel mogelijk boetes innen. 480 euro is natuurlijk niks. Daar kunnen ze parketsecretaris nog geeneens van betalen.

Iedereen heeft in de dagen voor het feest overal op internet kunnen lezen dat er streng gecontroleerd zou worden die avond, maar schijnbaar waren ze daar bij het OM niet van op de hoogte. Getuige de opmerking van de woordvoerster: "Misschien zijn de feestgangers door de publiciteit vooraf gewaarschuwd."

Joh? I rest my case.

Bron

0 reacties: