* »

dinsdag 1 januari 2008

Unity van de wereld

"Wat doen jullie hier? Zijn jullie antidrugs?" Die vraag wordt heel vaak gesteld als we met ons standje met voorlichtingsmateriaal staan op een of ander feest in Nederland. Unity drugsvoorlichting bestaat alweer 11 jaar. Toen ik mij acht jaar geleden als vrijwilliger aanmeldde bestond unity uit een klein groepje enthousiastelingen die met een flowerpowerachtige tent feestjes afstruinde om jongeren van informatie over alcohol en drugs te voorzien. Mijn eerste feestje zal ik nooit vergeten. Het legendarische moeras van het Amsterdamse bos was het drassige toneel van New Frontier, een soort van mini Innercity, maar dan buiten. De unitytent was een heerlijke chill met een bonte verzameling kussens, je kon strijken (we hadden een heuse strijkplank), er was een raket en twee planeten en ook onze ouderwetse knalroze telefoon was immens populair. Wappie jongeren kregen op een of andere manier altijd telefoon vanuit de andere wereld. Na 11 jaar is er veel veranderd. Unity is gegroeid en bestaat inmiddels niet alleen uit Unity Amsterdam, maar ook uit Unity Brabant, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en sinds kort ook Unity Noord-Holland. Ook staan we op feesten door heel Nederland en we hebben een Partyflock feestarchief waar veel flockers jaloers op zijn. De unitystand is inmiddels een strakke, mooi ingerichte stand die op elk feest past. Maar onze boodschap is in al die jaren niet veranderd: de boodschap van harm reduction. Drugs gebruiken is risico nemen, maar als je dan toch wilt gebruiken, zorg dan dat je op de hoogte bent van de risico's (just say know), overal waar te voor staat is niet goed (less is more) en verder hebben we veel prepare en repair tips om zo veilig mogelijk drugs te gebruiken.

Juist die boodschap vinden wij een hele belangrijke boodschap. Wat heeft het voor zin om op feesten partypubliek die vaak toch al onder invloed zijn te zeggen dat ze beter niet kunnen gebruiken? Ook hebben we vaak te horen gekregen dat we jongeren misschien wel op ideeën te brengen, dat we zouden aanzetten tot drugsgebruik. Ik heb vaak jongeren aan onze stand gehad die aangaven geen drugs te gebruiken, maar na enig doorvragen bleken ze wel een biertje te drinken en een jointje te roken, en dus was het maken van onze kennistest altijd weer een aanrader.

De politieke partijen als de Christenunie en het CDA zouden graag zien dat we onze boodschap aanpassen. "Het beste gebruik van drugs is geen gebruik. Dat staat voor het CDA centraal. Het CDA wil een streng drugsbeleid, waarin de nadruk ligt op het voorkomen van drugsgebruik en het genezen van drugsverslaving. Het gedoogbeleid van softdrugs moet worden afgeschaft. Het CDA vindt dat regels en wetten moeten worden nageleefd. Goede voorlichting over drugsgebruik is belangrijk als preventief instrument. De insteek moet altijd zijn dat je van drugs af moet blijven, niet hoe je veilig drugs kunt nemen."

Tja. Jaren en jaren van inzet en ervaring op dancefeesten.. Nee het CDA weet het beter. En dan te bedenken dat het CDA nooit is ingegaan op onze uitnodiging om een keer een kijkje te nemen op een feest.. Daar sta je dan met je goede gedrag. Kan iemand vanuit de andere wereld het CDA even opbellen?

0 reacties: