* »

zaterdag 19 januari 2008

Het nieuws draait door


11 januari 2008

Bericht 1 (Volkskrant)
'Toename aantal hulpzoekende speedverslaafden'
In 2006 meldden 1215 mensen zich bij de verslavingszorg met problemen met het middel speed (amfetamine in de vorm van een pil of poeder). In 2001 waren dat er een kleine vijfhonderd. Van de 1215 personen die in 2006 hulp vroegen vanwege een speedverslaving zijn er 546 onder de 24 jaar. In 2001 waren dat er 197. Vergeleken met het totale aantal van ruim 65.000 hulpvragen aan de verslavingszorg, is de groep speedverslaafden klein. De cijfers zijn geen voor IVZ geen reden om de noodklok te luiden. "Het is een kleine groep van het totale aantal hulpaanvragen van 65 duizend." Dit totale aantal is licht gedaald ten opzichte van 2005.

Volgens IVZ betekent de stijging niet automatisch dat jongeren vaker speed gebruiken. Het kan ook zijn dat de hulpverlening toegankelijker is geworden. "Wij constateren alleen maar dat het aantal hulpaanvragen is gestegen", zegt een woordvoerder.


Bericht 2 (NOS.nl)
'Chicks on speed. Steeds meer jongeren raken verslaafd aan speed'
Speed is populairder op het platteland dan in de grote steden. Vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Brabant wordt de drug gebruikt. Het is een ‘autochtoon probleem’, aldus IVZ. Redenen voor de toename van het gebruik zijn volgens een woordvoerder van IVZ de gemakkelijke verkrijgbaarheid en de relatief lage prijs van speed.


Bericht 3 (Telegraaf)
'Jeugd massaal aan de speed'

Het gebruik van speed of amfetamine vormt daarmee het snelst groeiende verslavingsprobleem. Het aantal hulpaanvragen van problematische gebruikers is in vijf jaar tijd verdrievoudigd.

Dat blijkt uit cijfers van de stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ). Vooral de plattelandsjeugd blijkt dol op speed. Het is goedkoop, zorgt ervoor dat er langer en in grotere hoeveelheden alcohol kan worden gedronken en het helpt de verlegenheid te verdrijven. Meer nog dan cannabis heeft speed de grootste groep probleemgebruikers in de tienerleeftijd. Speed wordt ook wel boerencoke genoemd omdat met name in de provincie stevig geslikt en gesnoven wordt. Amfetamine is verkrijgbaar in pillen of in poedervorm.

Ads door Google
Test op gebruik van Speed
U vermoed het gebruik van Speed? Binnen 5 minuten heeft u zekerheid!
www.Testjezelf.nu/Drugstest

Bericht 4 (Trouw)
'Rouvoet wil speedgebruik jongeren terugdringen'
Rouvoet vindt het 'buitengewoon ernstig' dat steeds meer jongeren speed lijken te gebruiken. "Speed is zeer verslavend en ik roep alle jongeren op: begin niet aan dat spul", zei Rouvoet. Extra voorlichting moet ertoe leiden dat jongeren aan die oproep gehoor geven. Behalve schade aan de gezondheid kan het gebruik van speed ook leiden tot agressief gedrag, zeker in combinatie met alcohol. Later dit jaar komt hij met concretere plannen die het drugsgebruik onder jongeren moet terugdringen.



Trek zelf je conclusie.

0 reacties: